1-op-1 zorg en opbouwen in sociale context

In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wordt er regelmatig gekozen voor 1-op-1 zorg. Bij 1-op-1 zorg wordt een cliënt voor het overgrote gedeelte van de dag begeleid door één vaste begeleider, waarbij deze begeleider er alleen voor deze persoon is. Dit kan op korte termijn rust brengen, maar wat betekent het op de lange termijn voor de cliënt, de begeleider, het team en de organisatie? Hoe zorg je ervoor dat 1-op-1 zorg bijdraagt aan kwaliteit van leven?

In deze video gaan Priscilla Bockkom (CCE-consulent) en Andrea Zwaanswijk (CCE-coördinator) in gesprek over 1-op-1 zorg. Priscilla heeft veel ervaring met de begeleiding van vastgelopen teams van zorgverleners, waarbij er sprake is van probleemgedrag bij cliënten met een verstandelijke beperking. Priscilla en Andrea bespreken vragen zoals: Wat is 1-op-1 zorg? Waarom zetten zorgverleners 1-op-1 zorg in? Wat zijn de nadelen van 1-op-1 zorg? En wat maakt 1-op-1 zorg ingewikkeld? 

*De video is gebruikt als voorbereiding op een webinar. De video is ook geschikt om buiten de context van het webinar te bekijken. Alleen of samen met je team.

Onderzoek naar beweegredenen en impact 1-op-1 zorg

CCE onderzoekt in samenwerking met Ipse de Bruggen en Universiteit Leiden de beweegredenen om 1-op-1 zorg in te zetten en de impact hiervan op cliënten én zorgverleners.