Overslaan en naar de inhoud gaan

Dementie en problemen met executieve functies

Wandelen met Tiny

Tiny (76) heeft een moeilijk te bepalen vorm van dementie. Hierdoor heeft zij moeite om zich te oriënteren in tijd en ruimte. Zij weet niet welke dag het is of wat er vandaag zal gebeuren. Ieder moment is een verrassing voor haar. Maar vooral heeft zij moeite met de executieve functies, zoals het starten en stoppen van handelingen.

In de loop der tijd is het voor begeleiders steeds moeilijker om met Tiny om te gaan. Zij wordt agressief en eet niet meer, waardoor ondervoeding dreigt. Er is van alles geprobeerd. Begeleiders verminderen de hoeveelheid prikkels, omdat zij vermoeden dat overprikkeling de agressie verergert. Het sociale contact wordt verminderd, er worden medicamenteuze interventies uitgevoerd en Tiny krijgt een eenpersoonskamer. Ook is gevarieerd in de begeleidingsstijl: van wachten op eigen initiatief tot overname van alle ADL. Alle interventies hebben maar een beperkt resultaat.

Aan de dementie kan weinig worden gedaan. Maar deze casusbeschrijving laat zien dat problemen die daar mee samenhangen toch succesvol kunnen worden aangepakt. Het vraagt creativiteit, afstemming in het team van verzorgenden en vooral veel geduld om nieuw, positief gedrag bij Tiny te bewerkstelligen. Maar uiteindelijk lukt dat wel.

Wandelen met Tiny - Magda Hermsen