Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderkennen van hechtingsproblematiek

Gehecht aan Yoep

Yoep heeft bij zijn geboorte hersenbeschadiging opgelopen en is daardoor verstandelijk beperkt. Ook heeft hij een cerebrale visusstoornis, epilepsie in de vorm van absences en is er autisme bij hem vastgesteld. Door dit alles ervaart hij veel onvoorspelbaarheid gedurende de dag.

Yoep kan niet voor zichzelf zorgen en kan per dag meerdere moeilijke momenten ervaren, waarbij hij zichzelf kan verwonden. Begeleiders helpen hem dan ook bij alles. Desondanks heeft Yoep eetproblemen, eigenlijk al zijn leven lang. Het lukt niet om Yoep genoeg te laten eten en dat brengt zijn gezondheid in gevaar.

Ied Loomans, gedragskundige bij ORO, was betrokken bij Yoep. Het viel haar op dat de gehechtheid van Yoep verstoord is verlopen door de vele ziekenhuisopnames in de eerste drie jaar van zijn leven. Zij zette in eerste instantie in op het verbeteren van de gehechtheid, om zo andere begeleidingsprocessen bij Yoep te vergemakkelijken. Teamscholing, waar ook moeder aan deelnam, bleek hierbij van essentieel belang te zijn.

Gehecht aan Yoep - Ied Loomans

Bijlagen