Overslaan en naar de inhoud gaan

Traumatische ervaringen en vertrouwen

Bep en Spot

Beps vroege jeugd is moeilijk. Moeder drinkt en beide ouders hebben psychiatrische problemen. Vanaf haar vierde woont zij dan weer in talloze kindertehuizen en dan weer thuis. Beps ouders scheiden. De nieuwe vrouw van haar vader mishandelt Bep. Zij wordt regelmatig opgesloten in kelders of kasten. Als Bep 15 is, wordt ze tijdens een vakantie seksueel misbruikt door een oom.

Op haar twintigste trouwt Bep. Haar man is agressief en doet zelfs een poging haar op te hangen. Nadat een tweede huwelijk ook strandt, raakt zij haar huis kwijt. Ze woont dan hier, dan daar, overnacht soms op straat of in de daklozenopvang.

Met zo´n levensloop wekt het geen verbazing dat het ook in de hulpverlening niet van een leien dakje gaat. De hulpverlening ervaart haar als claimend en agressief. Na een tijd krijgt zij het stempel ´uitbehandeld´, maar niet omdat het goed met haar gaat...

Reina Marchand laat met deze casus zien dat het stempel ´uitbehandeld´ meer zegt over het onvermogen van de hulpverlening dan over Beps vermogen om te veranderen. Bep kon wel veranderen. Want dankzij verschillende typen interventies lukte het namelijk om de problemen van Bep te doen verdwijnen.

 

Bep en Spot - Reina Marchand

Bijlagen

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

http://www.fondsnutsohra.nl