Overslaan en naar de inhoud gaan

Focus op de betekenis van probleemgdrag

Portret van Jacques Heijkoop

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen soms vastlopen door gedragsproblemen. Niet alleen de ontwikkeling van de betrokken persoon stagneert, maar ook de relatie met de mensen om hem heen.

Jacques Heijkoop is ontwikkelingspsycholoog en dé expert in het op gang brengen van een gunstige ontwikkeling in vastgelopen situaties. Hij is de grondlegger van de methode Heijkoop, een methodiek voor het begeleiden van mensen met een verstandelijk beperking en ernstige gedragsproblemen.

'Probleemgedrag is een extra kans, voor het versterken van zelf- en wederzijds vertrouwen, als de betekenis er van wordt gezien.'

Zijn visie over de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking verwoordt hij als volgt: ‘Er is een schisma in de Nederlandse gehandicaptenzorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Aan de ene kant is er het creëren van eigen mogelijkheden, veelal voor de minder ernstig gehandicapten. Aan de andere kant de apartheid als gevolg van het categoriseren in (sub)doelgroepen op basis van stoornissen en de daaruit voorvloeiend uniforme begeleiding en behandeling. Aan de uitersten van deze dimensie bevinden zich structurele bronnen van ernstig probleemgedrag'. 

Jacques Heijkoop is overleden op 5 oktober 2023.

Portret van Jacques Heijkoop - Hollandse Meesters in Gesprek