Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

De impact van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is groot en de gevolgen zijn vaak onzichtbaar. Veranderingen in denken, emoties of gedrag kunnen het leven en iemands identiteit ingrijpend veranderen. Veel mensen ervaren daarnaast een gevoel van verlies: het gevoel dat zijzelf, of een naaste, niet meer de persoon is die ze waren. Deze gevolgen, zowel cognitief als emotioneel, leiden tot nieuwe uitdagingen. Zowel in het dagelijks leven, als zorginhoudelijk. Bijvoorbeeld: hoe doe je recht aan iemands behoefte aan zelfstandigheid, terwijl je tegelijk kaders en grenzen biedt waar nodig?

In dit dossier staan inzichten en praktijkvoorbeelden over de impact van NAH op gedrag centraal. Het biedt zorgprofessionals praktische handvatten om zorg en ondersteuning beter af te stemmen op de unieke situatie van elke cliënt.

Alles over Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

  • Thema’s en patronen in consultaties in de ggz

    CCE deed onderzoek naar consultaties bij vastgelopen situaties in de ggz. Lees de resultaten in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

  • Alert zijn op de onzichtbare gevolgen van NAH

    Bekijk deze introductievideo voor verzorgenden over het voorkomen van probleemgedrag door NAH, door Sandra Linders.

  • Over NAH en mythevorming

    De wijze waarop een cliënt bekeken wordt, perspectief en beeldvorming, het heeft allemaal gevolgen voor de begeleidingsstijl.

  • Autonomie bij NAH

    Om een cliënt met NAH en een sterke hang naar autonomie beter te begeleiden, moet het team een andere stijl volgen.

  • NAH en daginvulling

    Voor mensen die probleemgedrag vertonen na een beroerte loont het vaak om de wijze van dagbesteding onder de loep te nemen.