Kennis en ervaringen uit de praktijk
29 resultaten
-
Kijken naar het levensverhaal geeft altijd winst, ook al is er geen probleemgedrag
Hoe belangrijk is iemands levensverhaal in de zorgverlening? Kan het levensverhaal probleemgedrag verklaren? Voor CCE-consulent Els Teune is het levensverhaal de echo die altijd meedoet: "Iemand ís zijn levensverhaal. Oh, mevrouw is al dertig keer verhuisd? Ja, dan snap ik wel dat ze zich niet wil binden."
-
Dialectische Gedragstherapie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking
Manon leert omgaan met haar emoties met behulp van Dialectische Gedragstherapie (DGT). Bijzonder: want de 'ggz'-therapie wordt op maat gemaakt voor mensen met een LVB.
-
We zijn allemaal cultureel ingewikkeld
Wat betekent cultuur in de geestelijke gezondheidszorg? Victor Kouratovsky, specialist in culturele psychiatrie, legt uit hoe cultuur en stress samenhangen en wat dit betekent voor goede hulpverlening.
-
De Beeldvormer
Dreig je vast te lopen met probleemgedrag in je team? Met ‘de Beeldvormer’ ga je samen op zoek naar antwoorden en inzichten.
-
Omgaan met zeer ernstig probleemgedrag van verpleeghuisbewoners met dementie
Welke factoren maken dat betrokkenen zeer ernstig probleemgedrag als moeilijk ervaren? Dat is onderzocht in de WAALBED-III studie, in samenwerking met CCE.
-
Trauma bij mensen met dementie
Bekijk de video van Jessica Ruisch, specialist ouderengeneeskunde i.o. en onderzoeker, over post traumatische stressstoornis bij mensen met dementie.
-
Meervoudig en Wederkerig: Mensgerichte Zorg bij Probleemgedrag (vervolg)
Maritza Allewijn en Anita Dortmans over wederkerigheid bij het zorgen voor mensen met dementie, rouw in de VVT en creatieve oplossingen.
-
Vertragen en Verbinden: Mensgerichte Zorg bij Probleemgedrag
Amy van Doornmaal en Henriëtte Ettema over gedrag bij dementie, het belang van samenwerken en de noodzaak van methodisch werken.
-
In één ogenblik van dader naar slachtoffer, en andersom
Onderzoeker Nienke Verstegen en CCE-coördinator Barbara Stringer bespreken de impact van agressie in de forensische psychiatrie.
-
Ernstig zelfverwondend gedrag kan echt stoppen!
Peter Koedoot bespreekt de mogelijkheden om ernstig en aanhoudend zelfverwondend gedrag te verminderen – of zelfs te stoppen.
-
Een goed netwerk verbetert de zorg in de eerste lijn
Een gesprek over de betere samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn door het DementieNet-programma.
-
Boek ‘Gedragen – Mensgericht samenwerken rondom dementie’
Een boek over op een mensgerichte, interdisciplinaire manier kijken naar ‘probleemgedrag’ bij mensen met dementie.