Kennis en ervaringen uit de praktijk
139 resultaten
-
Pieter kan zonder EAT
Pieter is een man met een verstandelijke, visuele én auditieve beperking. Jarenlang leefde hij in rust en structuur. Tot zijn 43e, toen sloeg zijn stemming plots om. Zelfs Elektro Aversie Therapie (EAT) kwam in beeld, een omstreden methode die nog maar zelden wordt toegepast.
-
Een veilig en stabiel thuis is een mensenrecht
Regelmatig verschijnt er een blogpost van CCE op de website van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Deze keer is het onderwerp: Veilige Grond. Hoe bieden we mensen een vast en onvoorwaardelijk thuis?
-
Morele stress bij zorgverleners
Hoe herken je morele stress en wat kun je doen om het te verminderen? Onderzoekers van het UNO-UMCG hebben, in opdracht van CCE, onderzoek gedaan naar morele stress bij zorgverleners. Lees hier de resultaten.
-
Maya en het Congenitaal Rubella Syndroom
Maya werd geboren met het Congenitaal Rubella Syndroom. Hierdoor heeft ze een aantal beperkingen en is haar leefwereld klein. Lees hoe het lukte om Maya’s gedrag beter te duiden.
-
Technologie biedt een extra zorgzintuig
Hoe kan technologie nieuwe perspectieven bieden in complexe zorgsituaties en positief bijdragen aan kwaliteit van leven van cliënten? Door die technologie in te zetten als extra zintuig bij consultaties…
-
Gebarentaal als sleutel tot verbinding of drempel voor aansluiting?
Cora is slechthorend en voelt zicht diep eenzaam. Hoe help je iemand die zich verloren voelt op een plek die 'thuis' zou moeten zijn?
-
Morele stress bij zorgverleners: de eerste resultaten
Wat is morele stress, waardoor ontstaat het en wat zouden zorgverleners kunnen doen om er beter mee om te kunnen gaan? Daar doen CCE en UNO-UMCG onderzoek naar.
-
Veilige Grond - Samen bouwen aan een onvoorwaardelijk thuis
Wat bedoelt CCE met Veilige Grond? Wat observeren we? Een verkenning: wat er speelt, wat belemmert én wat helpt om een onvoorwaardelijk thuis te bieden.
-
Eerst veiligheid en vertrouwen, dan eigen regie
Een veilige omgeving en een juiste begeleiding droegen bij aan Lara's herstel en zelfstandigheid. Lees de casusbeschrijving.
-
Verkenning morele stress en morele dynamieken
Onderzoeker Floor Vinkers bespreekt de eerste bevindingen uit fase één van haar onderzoek naar morele stress bij zorgverleners.
-
Invloed van traumatische ervaringen op het gedrag van mensen met dementie
Promovendus en (neuro)psycholoog Jelte Woudsma start met het onderzoek TRAumaCare bij dEmentie.
-
Obesitas bij mensen met een lvb: richt de begeleiding niet alleen op afvallen
Het begeleiden van mensen met een LVB en (morbide) obesitas vraagt extra expertise. Marieke Brouwer neemt je mee in de zoektocht.