Overslaan en naar de inhoud gaan
 
Resultaten
""
Kies sector:
  • Sector 1
  • Sector 2
  • Sector 3
  • Sector 4
De zoekresultaten worden geladen.

Direct naar

Consultatie

Meerzorg

Opleiden

Contactgegevens

Centrum Consultatie en Expertise

Bel 088 - 44 66 100

Alle contactgegevens

Aanpak bij zelfverwonding

Zelfverwondend gedrag is een heftige vorm van probleemgedrag bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Het is verschrikkelijk om te zien dat iemand zichzelf dit aandoet. De impact is groot, voor de persoon zelf én de mensen om hem heen. Deze pagina is het startpunt voor de aanpak van zelfverwonding met theoretische verklaringen en praktische handvatten voor zorgprofessionals.

 

'Wáárom doet iemand dit?'

Zelfverwonding maakt wanhopig en machteloos als het niet lukt om grip te krijgen op het gedrag. Als het voortduurt zijn soms ingrijpende maatregelen nodig om de schade als gevolg van het gedrag te voorkomen. Denk aan de toepassing van maatregelen die iemands vrijheid voor lange tijd beperken. Dan ontstaat een uitzichtloze situatie voor zowel de betrokken persoon als de mensen in de omgeving waarin uiteindelijk alles draait om het zelfverwondende gedrag.

Hoe menswaardig is het leven als iemand tegen zichzelf beschermd moet worden? 

Aan de slag, want zo kan het niet langer…

Het is tijd om met elkaar gemotiveerd en geïnspireerd aan de slag te gaan. Als professional ben je bereid om alles uit de kast te halen en zaken tot op de bodem uit te zoeken. Iedereen die een rol speelt in het leven van de betrokken persoon betrek je in dat proces. Naast professionals zijn dat ook ouders en verwanten, of die begeleider van vroeger die ‘met hem kon lezen en schrijven’.

De uitdaging is om stap voor stap de zoektocht in te richten naar het begrijpen en veranderen van het gedrag en ideeën systematisch te toetsen in de praktijk. Met als enige doel: minder zelfverwonding, meer kwaliteit van leven en weten hoe dat te realiseren!  

 

Routekaart voor zoektocht

De zoektocht start met het begrijpen van zelfverwonding. Vervolgens ga je over tot handelen en het in de praktijk brengen van de aanpak. De informatie via onderstaande buttons zijn bedoeld als routekaart en helpen om je zoektocht vorm te geven.

Begrijpen van zelfverwonding

Begrijpen van zelfverwonding

De aanpak van zelfverwonding begint met het begrijpen van het gedrag en het zoeken naar verklaringen. Begrijpen van zelfverwonding
Handelen bij zelfverwonding

Handelen bij zelfverwonding

Ga met elkaar de zoektocht aan naar de juiste verklaring en aanpak bij ernstig zelfverwondend gedrag. Handelen bij zelfverwonding
Praktijk bij zelfverwonding

Praktijk bij zelfverwonding

Lees hier praktijkvoorbeelden over de aanpak bij mensen met ernstig zelfverwondend gedrag. Praktijk bij zelfverwonding

‘Wat ons bindt bij ernstige zelfverwonding is de wil om er iets aan te doen, voor de persoon zelf, zijn familie en de betrokken professionals’