Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpak zelfverwonding bij ernstige verstandelijke beperking

Zelfverwondend gedrag is een heftige vorm van probleemgedrag bij mensen met een matige of (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Het is verschrikkelijk om te zien dat iemand zichzelf bijvoorbeeld hard slaat, zijn haren uittrekt of zijn hoofd tegen een bedrand bonkt. De impact is groot, voor de persoon zelf én de mensen om hem heen. Deze pagina is het startpunt voor de aanpak bij zelfverwonding met theoretische verklaringen en praktische handvatten voor zorgprofessionals.

 

'Wáárom verwondt iemand zichzelf?'

Zelfverwonding maakt wanhopig en machteloos als het niet lukt om grip te krijgen op het gedrag. Als het voortduurt zijn soms ingrijpende maatregelen nodig om de schade als gevolg van het gedrag te voorkomen. Denk aan de toepassing van maatregelen die iemands vrijheid voor lange tijd beperken. Dan ontstaat een uitzichtloze situatie voor zowel de betrokken persoon als de mensen in de omgeving waarin uiteindelijk alles draait om het zelfverwondende gedrag.

Hoe menswaardig is het leven als iemand tegen zichzelf beschermd moet worden? 

Zelfverwonding samen aanpakken

Het is tijd om met elkaar gemotiveerd en geïnspireerd aan de slag te gaan. Als professional ben je bereid om alles uit de kast te halen en zaken tot op de bodem uit te zoeken. Iedereen die een rol speelt in het leven van de betrokken persoon betrek je in dat proces. Naast professionals zijn dat ook ouders en verwanten, of die begeleider van vroeger die ‘met hem kon lezen en schrijven’.

De uitdaging is om stap voor stap de zoektocht in te richten naar het begrijpen en veranderen van het gedrag en ideeën systematisch te toetsen in de praktijk. Met als enige doel: minder zelfverwonding, meer kwaliteit van leven en weten hoe dat te realiseren!

 

Route voor zoeken oplossingen zelfverwonding

De zoektocht start met het begrijpen van zelfverwonding. Vervolgens ga je over tot handelen en het in de praktijk brengen van de aanpak. Via onderstaande buttons kom je bij de eerstvolgende stappen in de route naar het begrijpen en samen oplossen van zelfverwondend gedrag. Via het menu in de sidebar rechtsboven aan deze pagina vind je alle stappen van de route terug.

‘Wat ons bindt bij ernstige zelfverwonding is de wil om er iets aan te doen, voor de persoon zelf, zijn familie en de betrokken professionals.’