Kennis en ervaringen uit de praktijk
23 resultaten
-
Pieter kan zonder EAT
Pieter is een man met een verstandelijke, visuele én auditieve beperking. Jarenlang leefde hij in rust en structuur. Tot zijn 43e, toen sloeg zijn stemming plots om. Zelfs Elektro Aversie Therapie (EAT) kwam in beeld, een omstreden methode die nog maar zelden wordt toegepast.
-
Tweegesprekken: Kennis die werkt
Wat gebeurt er als we impliciete kennis van zorgverleners niet alleen verzamelen, maar juist toegankelijk maken voor dagelijks gebruik? Hoe zorgen we kennis écht werkend is in de gehandicaptenzorg?
-
Diny: een prinses zonder paleis
Sommige mensen bouwen hun leven lang aan een veilig paleis. Een eigen plek waar alles onder controle is, waar de liefde woont en waar niemand zomaar binnenkomt. Diny had zo’n plek. Op een dag moest ze dat paleis verlaten.
-
Nieuwsgierigheid en Samenwerken: Games als veranderinstrument
Charlie Duran en Peter Klop bespreken hoe je kunt veranderen aan de hand van games. Een gesprek over nieuwsgierigheid, het doorbreken van vastgeroeste patronen en de kracht van samenwerking.
-
Kijken naar het levensverhaal geeft altijd winst, ook al is er geen probleemgedrag
Hoe belangrijk is iemands levensverhaal in de zorgverlening? Kan het levensverhaal probleemgedrag verklaren?
-
Dialectische Gedragstherapie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking
Manon leert omgaan met haar emoties met behulp van Dialectische Gedragstherapie (DGT). Bijzonder: want de 'ggz'-therapie wordt op maat gemaakt voor mensen met een LVB.
-
Omgaan met zeer ernstig probleemgedrag van verpleeghuisbewoners met dementie
In de WAALBED-III studie is, in samenwerking met CCE, onderzocht welke factoren ervoor zorgen dat zeer ernstig probleemgedrag bij mensen met dementie als moeilijk wordt ervaren.
-
Trauma bij mensen met dementie
Bekijk de video van Jessica Ruisch, specialist ouderengeneeskunde i.o. en onderzoeker, over post traumatische stressstoornis bij mensen met dementie.
-
Interactie en Inzicht: Bewegen in de Teamdynamieken
Vanessa Olivier-Pijpers bespreekt wat je kunt doen als je vastloopt. Ze geeft praktische handvatten voor zorgprofessionals, met aandacht voor de cliënt en het team.
-
Meervoudig en Wederkerig: Mensgerichte Zorg bij Probleemgedrag (vervolg)
Maritza Allewijn en Anita Dortmans over wederkerigheid bij het zorgen voor mensen met dementie, rouw in de VVT en creatieve oplossingen.
-
Vertragen en Verbinden: Mensgerichte Zorg bij Probleemgedrag
Amy van Doornmaal en Henriëtte Ettema over gedrag bij dementie, het belang van samenwerken en de noodzaak van methodisch werken.
-
Ernstig zelfverwondend gedrag kan echt stoppen!
Peter Koedoot bespreekt de mogelijkheden om ernstig en aanhoudend zelfverwondend gedrag te verminderen – of zelfs te stoppen.